De verlengde ondersteuning voor Windows Server 2012 en Windows Server 2012R2 eindigt op 10 oktober 2023. Dit houdt in dat er na deze datum geen beveiligingsupdates, bug fixes, technische support en updates voor deze versies van Windows Server meer uitkomen. Wanneer jouw organisatie applicaties heeft draaien op deze versies van Windows Server, zijn er een aantal opties om deze risico’s te mitigeren. Detron helpt jou en jouw organisatie graag bij het in kaart brengen van deze opties, wat de voor- en nadelen zijn en wat de impact en verschillen in de doorlooptijd zijn per optie.

In één overzicht

Detron helpt jou en jouw organisatie graag bij het in kaart brengen van onderstaande opties:

  • In-place upgrade on-premises (non-Azure Cloud)

    Upgrade naar een nieuwere versie zoals Windows Server 2019 of Windows Server 2022.

  • Azure Arc

    Een hybride cloudplatform, waarmee beheer vanuit Azure kan plaatsvinden.

  • Azure Migrate naar Azure Cloud

    Azure Migrate is de tool om jouw applicaties te migreren naar de Azure cloud.

  • Greenfield on-premises (non-Azure Cloud)

    De Windows Server omgeving wordt helemaal opnieuw fysiek op locatie opgebouwd.

  • Greenfield Azure Cloud

    De Windows Server omgeving wordt helemaal opnieuw opgebouwd in Azure cloud.

Levenscyclusdata van Windows Server

Bron: Microsoft Windows Server Lifecycle-informatiepagina

1. In-place upgrade on-premises (non-Azure Cloud)

De eerste optie is het uitvoeren van een in-place upgrade van Windows Server 2012 en Windows Server 2012R2 systemen. Wanneer jouw organisatie momenteel zelf voorziet in de hosting van fysieke en/of virtuele Windows Server 2012 en/of Windows Server 2012R2 machines of wanneer jouw organisatie momenteel in private cloud, zoals de Detron cloud draait, is het uitvoeren van een in-place upgrade naar een nieuwere versie zoals Windows Server 2019 of Windows Server 2022 een optie. Een in-place upgrade zorgt ervoor dat dat de versie van Windows Server verhoogd wordt naar een versie met nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Ook wordt er weer voor langere termijn de noodzakelijke support geboden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Voordelen:
    De fysieke en/of virtuele Windows Server 2012 en/of Windows Server 2012R2 machines blijven op dezelfde plek en worden hiermee niet verhuisd naar een andere locatie. Het is niet nodig om de installatie en configuratie van de applicaties opnieuw uit te voeren.
  • Nadelen:
    Ondanks dat de installatie en configuratie van de applicaties niet noodzakelijk is, blijft het altijd de vraag hoe een applicatie op een in-place upgrade reageert. Van tevoren is dit risico moeilijk in te schatten en een roll-back scenario is er nauwelijks. Een gevolg hiervan kan zijn een aanzienlijke vertraging en mogelijke schade aan de applicaties in jouw organisatie.

2. Azure Arc

De tweede optie is Azure Arc, een hybride cloudplatform, waarmee fysieke en/of virtuele Windows Servers 2012/2012R2 machines vanuit Azure worden beheerd. Door gebruik te maken van Azure Arc zijn, indien jouw organisatie voldoet aan de randvoorwaarden, uitgebreide security updates van Microsoft, voor de periode van drie jaar, voor Windows Server 2012/2012R2 beschikbaar. Of Azure Arc een optie voor jouw organisatie is, bespreken we graag met je. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Voordelen:
    De fysieke en/of virtuele Windows Server 2012 en/of Windows Server 2012R2 machines blijven op dezelfde plek en worden in een hybride cloudomgeving ondergebracht. De huidige installatie van jouw applicaties blijft ongewijzigd. Dit geeft voor de meeste organisaties dus het minste risico, heeft een lage impact en een korte doorlooptijd. Je kan met deze oplossing gebruik maken van de uitgebreide security update van Microsoft.
  • Nadeel:
    Er zijn een aantal randvoorwaarden, waaraan jouw organisatie moet voldoen. Houd er rekening mee dat de uitgebreide security updates slechts voor drie jaar zijn en er daarna alsnog een structurele andere oplossing gezocht dient te worden.

3. Azure Migrate naar Azure Cloud

Azure Migrate is de tool om jouw applicaties te migreren naar de Azure cloud. De oplossing is vergelijkbaar met Azure Arc, waarbij je drie jaar lang gebruik kan maken van de uitgebreide security updates van Microsoft. Echter is het risico en de impact van deze oplossing hoger dan bij Azure Arc, omdat de applicaties daadwerkelijk gemigreerd worden naar de Azure cloud.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Voordelen:
    Met Azure Migrate gaat de hosting van servers over naar de Azure cloud. Een on-premises omgeving voor deze servers is dan overbodig en binnen Azure wordt afgerekend op basis van betalen naar gebruik. Met deze oplossing beschik je over de uitgebreide security updates van Microsoft.
  • Nadelen:
    Doordat applicaties daadwerkelijk gemigreerd moeten worden is het risico hoger en de impact is een (korte) downtime van applicaties. Houd er rekening mee dat de uitgebreide security updates slechts voor drie jaar zijn en er daarna alsnog een structurele andere oplossing gezocht dient te worden.

4. Greenfield on-premises (non-Azure Cloud)

Met Greenfield on-premises wordt de Windows Server omgeving van jouw organisatie helemaal opnieuw opgebouwd. Dit betekent dat je direct gebruik gaat maakt van de nieuwste versie van Windows Server 2022 met alle bijbehorende nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Ook wordt er weer voor langere termijn support verleend.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Voordelen:
    Met Greenfield on-premises krijg je direct de laatste versie van Windows Server, Windows Server 2022, met een lange supporttermijn. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe oplossing parallel aan je bestaande oplossing gebouwd kan worden. Dit verkleint het risico voor en de impact op jouw organisatie.
  • Nadelen:
    Met Greenfield on-premises zal de investering voor de organisatie een stuk hoger zijn. Je hebt onder andere te maken met het aanschaffen van nieuwe licenties, hardware en de benodigde inzet voor de implementatie. Daarnaast zal de doorlooptijd langer zijn. Met Greenfield on-premises migreer je dus niet naar de cloud en zal je zelf moeten investeren in de aanschaf (en het onderhoud) van de omgeving.

5. Greenfield Azure Cloud

Met Greenfield Azure Cloud wordt de Windows Server omgeving van jouw organisatie helemaal opnieuw opgebouwd, maar dan in Azure cloud. Dit betekent dat je direct gebruik gaat maken van de nieuwste versie van Windows Server 2022 met alle bijbehorende nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Ook wordt er weer voor langere termijn support verleend.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Voordelen:
    Met Greenfield Azure cloud ga je direct naar Windows Server 2022 met alle bijbehorende nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Ook wordt er weer voor langere termijn support verleend. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe oplossing parallel naast je bestaande oplossing gebouwd kan worden. Dit verkleint het risico voor en de impact op jouw organisatie.
    Bijkomend voordeel; met Greenfield Azure cloud kan je gebruik maken van verschillende PaaS-diensten, waarmee je weer minder infrastructuur op Azure moet beheren. Verder betaal je bij Azure Cloud naar gebruik.
  • Nadelen:
    Met Greenfield Azure Cloud zal de investering voor de organisatie een stuk hoger zijn. Je hebt o.a. te maken met het aanschaffen van nieuwe licenties en de implementatie van de nieuwe omgeving. Daarnaast heeft deze oplossing de langste doorlooptijd, doordat je zowel een nieuwe omgeving moet opbouwen en je bestaande applicaties naar de Azure cloud migreert.

Advies

Welke oplossing het beste past bij jouw organisatie is afhankelijk van veel factoren. Met Azure Arc kunnen wij jouw organisatie met weinig risico, impact en een korte doorlooptijd een oplossing bieden. Houd er alleen rekening mee dat de uitgebreide security updates van Microsoft slechts voor drie jaar gelden. Voor een structurele en lange termijn oplossing is het altijd goed om te kijken naar de Greenfield Azure Cloud oplossing. Alhoewel de doorlooptijd en investering hiervan hoog is, brengt dit op langere termijn meer voordelen met zich mee.

Wil je meer informatie of een verkennend gesprek voeren om te kijken welke oplossing het beste past bij jouw organisatie en situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.