WhatsApp is vooral makkelijk en snel in gebruik. Maar we moeten ook blijven nadenken over beveiliging. Wil je toch chatten via de app, dan is al snel de vraag: welke messenger app respecteert jouw privacy wel? Hoe overtuig je anderen ervan om ook over te stappen? Wij zetten de top 10 veiligheidstips voor jou op een rij om  zo veilig en privé mogelijk te chatten via WhatsApp: 

1. Vergrendel WhatsApp 

Eén van de beste beveiligingstips is om de app te vergrendelen met een wachtwoord of pincode. WhatsApp zelf biedt deze functie niet, maar er zijn apps van andere partijen die dit wel doen. Het lijkt misschien een gedoe, maar mocht je je telefoon verliezen, dan zorg je er zo voor dat niemand toegang heeft tot je gesprekken. Messenger and Chat Lock, Lock for WhatsApp en Secure Chat zijn drie apps die je hiervoor kunt gebruiken.

2. Blokkeer het verschijnen van WhatsApp foto’s in je foto-overzicht

Het is niet ondenkbaar dat je WhatsApp gesprekken soms erg persoonlijk zijn. Als je afbeeldingen deelt met familie of vrienden wil je natuurlijk niet dat deze afbeeldingen verschijnen in je algemene foto-overzicht. Op de iPhone is dit makkelijk opgelost: ga naar het instellingenmenu van je telefoon, kies voor ‘Privacy’, ‘Foto’s’, en vink WhatsApp uit in de lijst van apps waarvan de foto’s opgenomen mogen worden in je foto-overzicht.

Voor Android gebruikers ligt het iets ingewikkelder. Je kunt een file explorer app zoals ES File Explorer gebruiken om de WhatsApp mappen met ‘Afbeeldingen’ en ‘Video’s’ te lokaliseren. Creëer vervolgens in beide mappen een bestand met de naam ‘.nomedia’. Hierna zal de fotogalerij van Android de map niet meer scannen. Als je de WhatsApp afbeeldingen hebt uitgesloten van je foto-overzicht en vervolgens ook nog de app vergrendelt, creëer je een extra beveiliging voor wanneer je toestel wordt gestolen of gehackt.

3. Verberg de ‘leesbewijzen’ tijdsaanduiding

Wil je dat andere mensen weten wanneer je online of offline bent? Het lijkt misschien geen cruciale informatie, maar als mensen die kwaad willen al bepaalde dingen over je weten, kan ook deze informatie voor hen van toepassing zijn – of je wel of niet wakker bent; of je thuis bent of op reis; of je net uit de bioscoop komt of uit een vliegtuig stapt. Of misschien wil je niet dat jouw contactpersonen weten dat je je  Whatsapp checkt terwijl je aan het werk bent.

WhatsApp laat achter elk bericht de tijd zien waarop het bericht verstuurd is en vinkjes die de status weergeven:

  • Één grijs vinkje = je bericht is verstuurd
  • Twee grijze vinkjes = je bericht is ontvangen
  • Twee blauwe vinkjes = de ontvanger van het bericht heeft je bericht gezien

Wanneer de afzender op een verzonden bericht klikt,  kan deze ook de exacte tijden bekijken wanneer het bericht is afgeleverd en bekeken. Je kunt deze ‘leesbewijzen’ uitschakelen. Open hiervoor je WhatsApp applicatie en klik op ‘Instellingen’ in het menu van WhatsApp (bij Android) of het icoon rechtsonder in het beginscherm (IOS/ Iphone). Klik vervolgens op ‘Account’ en vervolgens op ‘Privacy’ waar je onderaan het vinkje ‘Leesbewijzen’ verwijdert of uitschakelt.

4. Beperk de toegang tot je profielfoto

Heb je je  WhatsApp profielfoto ook elders gebruikt, zoals op LinkedIn, Facebook of Twitter? Of misschien staat de foto ook op een andere (bedrijfs)website? Als dat zo is en je profielfoto staat op openbaar, dan kan iedereen met wie je ooit hebt gesproken (zelfs als je hebt geantwoord op een ongewilde boodschap) je foto downloaden van je WhatsApp profiel en met een Google Image search heel snel van alles over je te weten komen. Stel je profielfoto in op ‘alleen contactpersonen’ in het Privacy menu om dit te voorkomen.

5. Pas op voor scams/afzetpraktijken

WhatsApp zal nooit contact met je opnemen via de app zelf. Bovendien verstuurt WhatsApp geen e-mails over je gesprekken, voice-berichten, betalingen, aanpassingen, foto’s of video’s tenzij je hen eerst mailt met een hulpvraag. Elke partij die je zogenaamd namens WhatsApp een gratis lidmaatschap aanbiedt of vraagt om links te openen om je account te beveiligen is absoluut onbetrouwbaar.

6. Deactiveer je WhatsApp zodra je je telefoon verliest

WhatsApp biedt simpele en effectieve beveiligingstips om de controle te houden over je account wanneer je je telefoon kwijtraakt of gestolen wordt. Naast het vergrendelen van je SIM-kaart via je aanbieder raadt WhatsApp aan om direct WhatsApp te activeren met hetzelfde telefoonnummer op een andere telefoon met een nieuwe SIM-kaart. De app kan slechts op één nummer en één telefoon tegelijk worden gebruikt, dus door de app te activeren op je nieuwe toestel blokkeer je automatisch het gebruik op je oude telefoon. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan WhatsApp je account deactiveren.

7. Pas op waar je over praat

Gebruik je gezonde verstand zoals je dat doet bij alle vormen van digitale communicatie. Verstuur geen persoonlijke informatie als dit niet absoluut noodzakelijk is (adressen, telefoonnummers, e-mailadressen) en verstuur nooit je bank- of creditcardgegevens of gegevens van je paspoort of andere vormen van identificatie.

8. Vergeet niet uit te loggen bij WhatsApp

Web WhatsApp heeft flink van zich laten horen over de lancering van WhatsApp Web. Deze service maakt het leven makkelijker als je achter je pc aan het werk bent. Veel gebruikers weten echter niet dat ze (idealiter) uit moeten loggen bij WhatsApp Web op hun Google Chrome browser op hun mobiel of computer. Je wilt toch niet dat collega’s je gesprekken kunnen lezen tijdens je koffiepauze?

9. Beveilig je WhatsApp-account met tweestapsverificatie

Door een zogenoemde tweestapsverificatie beveilig je het account door gebruik te maken van een unieke code die om de zoveel tijd moet worden ingevoerd om te bevestigen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Wanneer jij (of iemand anders) op een smartphone inlogt op jouw WhatsApp-account, moet de tweede pincode, die gekoppeld is aan een e-mailadres, worden ingevoerd. Zo kunnen hackers niet in je account komen. Je stelt het in door WhatsApp te openen op je smartphone, ga naar ‘Instellingen’ en kies ‘Account’ en ga vervolgens naar ‘Verificatie in twee stappen inschakelen’ en stel de code in.

De volgende keer dat je wil inloggen op WhatsApp moet deze zescijferige pincode worden ingevoerd en ben je voor zeven dagen ingelogd. Om de zoveel dagen vraagt WhatsApp je de code opnieuw in te voeren. Mocht je de pincode vergeten, dan kan via het opgegeven e-mailadres een nieuwe code worden ingesteld. Het belangrijkste is echter dat deze pincode altijd gevraagd wordt als je op een nieuw apparaat bij WhatsApp inlogt, want dat is precies wat hackers proberen te doen. Zonder toegang tot de pincode of je e-mailadres wordt dat onmogelijk.

10. Kies voor een alternatief!

Gebruik je WhatsApp nog voor zakelijke doeleinden? Ons advies is om dan over te stappen op een alternatief, zoals Microsoft Teams. Zoals je hebt gelezen, kunnen wij je met een aantal richtlijnen goed op weg helpen, maar zul je zelf (met anderen) goed moeten nadenken over een alternatief. Heb je hulp nodig met je werkzaamheden rondom WhatsApp of andere chats? Neem dan contact met ons op via 088 44 60 000 of mail naar security@detron.nl.