Newsroom

Wat wij zagen tijdens Citrix Synergy 2017, geeft ons vertrouwen

Dit voorjaar vond in Orlando, Florida, Citrix Synergy 2017 plaats. Voor wie het niet weet: Citrix is een toonaangevend Amerikaans softwarebedrijf, gespecialiseerd in desktop- en applicatievirtualisatie, netwerken en cloud-services. Citrix Synergy is hun jaarlijks terugkerende technologisch event, waar zo’n 6.000 Citrix-specialisten drie dagen lang worden bijgepraat.

Als Technology Officer bij Detron mocht ik aanwezig zijn bij Synergy 2017. Niet alleen heel interessant om kennis te maken met de nieuwste producten en ontwikkelingen, maar vooral ook om de visie van Citrix te spiegelen met die van Detron. Dat doe ik aan de hand van een aantal onderwerpen, die aan bod kwamen tijdens Synergy.

Hybride en multi cloud

Citrix adviseert na te denken over een hybride en multi cloud-strategie. Op zich geen groots nieuws, maar wel een belangrijke boodschap die Detron volledig onderschrijft. Een hybride cloud is een doordachte keuze, omdat niet elke organisatie op korte termijn volledig op de cloud zal of kan overstappen. Om welke reden dan ook. Multi cloud stelt organisaties primair in staat de meest geschikte en passende cloud-services te kiezen. Niet elke cloud-leverancier biedt immers dezelfde diensten of tegen dezelfde voorwaarden.

Cloud first

Ook de cloud first-aanpak onderschrijven wij, hoewel wij er graag ‘tenzij’ aan toevoegen. Lees hierover in mijn andere cloud blog. Nieuwe producten, maar ook verbeterde stelt Citrix eerst in de cloud beschikbaar. Pas na uitvoerig testen, wordt het gereed gemaakt voor de on-premises-equivalent. Met andere woorden: kwaliteit gaat voor kwantiteit, waarbij er toch een snellere time-to-market wordt gerealiseerd.

Ondanks de cloud first-aanpak, zorgt Citrix ervoor dat producten ook voor on-premises-doeleinden kunnen worden ingezet. Niet onbelangrijk, aangezien de behoefte aan on-premises-producten en de ondersteuning hiervan niet zomaar verdwijnt.  

Security

Citrix positioneert zich als security-specialist. Citrix deelde diverse producten, diensten en initiatieven die primair zijn gericht op het beveiligen van data, netwerken, datacenters en werkplekken.

Ook vanuit Detron kun je op dit gebied veel verwachten het komende halfjaar. Als geen ander zien wij de noodzaak om security met stip op 1 te plaatsen! Zo beschouwen wij de naderende General Data Protection Regulation (GDPR, een algemene verordening inzake gegevensbescherming) als een van onze speerpunten. Detron speelt hierop in met diverse security (assessment en social enginering) diensten.

Citrix Workspace Service

Het nieuwe paradepaardje van Citrix focust op de behoefte van de mobiele gebruiker anno 2017. Altijd online, bereikbaar en bij je data kunnen is de norm. Ook het type apparaat, vast of mobiel en het besturingssysteem mag de algehele gebruikerservaring niet belemmeren.

Toegang tot al je applicaties – Windows-applicaties (of desktops), web, SaaS of mobiel – Workspace Service brengt alles samen in een overzichtelijk portaal en maakt deze uniform toegankelijk. Ook data share-oplossingen als Citrix ShareFile en publieke diensten als Dropbox, OneDrive en Google Drive kun je integreren. Misschien nog wel belangrijker; Workspace Service aggregeert niet alleen verschillende vormen van data, applicaties en virtuele desktops. Het ondersteunt ook verschillende vormen van identiteit en authenticatie, inclusief de mogelijkheid tot Single-Sign-On.

Het Detron-concept Workspace 2020 sluit naadloos aan op de Workspace Service-gedachte. Het wordt dan ook onderdeel van ons productportfolio. Daarnaast werken wij samen met verschillende partners aan een vergelijkbaar concept. Hierover later meer…

Het Internet of Things (IoT)

Iedereen is er nieuwsgierig naar of wil er ‘iets’ mee, maar weinig mensen hebben een goed beeld bij de mogelijkheden. Citrix introduceert IoT Workspaces, een concept om de werkvloer ‘slimmer’ te maken. En niet alleen traditionele kantooromgevingen. Citrix komt met verschillende IoT-oplossingen, o.a. voor banken en ziekenhuizen, om kosten te besparen en de klanttevredenheid te verbeteren.

Bij Detron zien we een soortgelijke trend. IoT zetten we primair in om een deel van de bedrijfsprocessen verder te optimaliseren, vereenvoudigen of zelfs volledig te automatiseren. Echter geloven wij niet in een ‘one size fits all’ oplossing. IoT is voor elke organisatie anders van toegevoegde waarde. Samen met de klant ontdekken we hoe. Dit geldt ook voor het Industriële Internet of Things; (I)IoT, waar we binnen Detron momenteel veel aandacht aan besteden.

Skype for business

Google, naast Microsoft een van de belangrijkste strategische partners van Citrix, heeft met het Chrome-platform een sterk wapen in handen. Lichtgewicht, 100% cloud-gericht en eenvoudig in gebruik. Naast een nieuwe Citrix Receiver voor Google Chrome is ook de ondersteuning voor Skype for Business op het Chrome-platform aangekondigd voor medio Q3.

Skype for Business is ook een belangrijk onderdeel van het Detron-portfolio. Onlangs nog behaalden we de Gold-partner status voor Skype for Business. Wie weet welke rol Google Chrome hier op termijn in gaat spelen. Ook onze deelname, op uitnodiging van Microsoft, aan het Practice Development Programma geeft opnieuw het vertrouwen in onze expertise weer. Dit houdt in dat de Practice Development Unit (PDU) van Microsoft en haar partners gezamenlijk Cloud Voice uitrollen en de kwaliteit borgen. Binnen Nederland zijn er maar enkele organisaties geselecteerd door Microsoft. Dit maakt onze samenwerking extra bijzonder!

Concluderend

Ik heb niet álle producten en diensten genoemd die aan bod kwamen tijdens Citrix Synergy 2017. Voor de leesbaarheid heb ik de meer technische achterwege gelaten. Toch denk ik dat mijn verhaal je een goed beeld geeft van wat er zoal staat te gebeuren. Met de door Detron gekozen Customer Intimacy-strategie vinden wij het belangrijk je doorlopend inzicht te geven in de ontwikkelingen voor de komende jaren.

Ik vind het mooi om te zien dat de ontwikkelingen die Citrix ziet, grotendeels overeenkomen met wat wij zien en waar wij op inspelen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!

Bas van Kaam
Technology Officer