Newsroom

Petya – nieuwe wereldwijde ransomware uitbraak

Op 27 juni 2017 is er een wereldwijde ransomware-uitbraak, genaamd Petya, geconstateerd. Deze nieuwe ransomware lijkt gebruik te maken van dezelfde kwetsbaarheid als de ‘WannaCry’ ransomware die in mei van dit jaar verspreid werd. De malware richt zich op Windows systemen met een lek in het Server Message Block (SMB) protocol v1.

Microsoft heeft enkele maanden geleden patches uitgebracht om dit lek te dichten. Op alle systemen, die Detron beheert, zijn deze patches uitgevoerd en de systemen zijn momenteel up-to-date. Vooralsnog is er dus geen sprake van een dreiging voor uw systemen.
 
Bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer van uw systemen, dan hebben wij u eerder geadviseerd te controleren of uw systemen helemaal up-to-date zijn en draaien op een door Microsoft ondersteunde Windows versie. Wenst u hierbij ondersteuning, neem dan direct contact op met uw account- of servicemanager.
 
Voor unsupported Windows systemen (zoals Windows server 2003 en Windows XP) hebben wij ook eerder het advies gegeven te patchen. Microsoft heeft namelijk nog een patch uitgebracht voor deze verouderde Windows versies. Wilt u hierbij geholpen worden, neem dan contact met uw servicemanager. Wij helpen u graag met het updaten van unsupported systemen maar wij moeten u er wel op attenderen dat wij deze werkzaamheden uitvoeren voor uw rekening en risico.
 
Wij houden uiteraard de situatie nauwlettend in de gaten en informeren u zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Ook nu adviseren wij u om uw medewerkers erop te attenderen zeer voorzichtig en terughoudend te zijn bij het openen van bijlagen van onbekende afzenders en het gebruik van privé webmail. 


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan contact op met uw service- of accountmanager via telefoonnummer 088 44 60 000.