Newsroom

Tape storage in de lift dankzij moderne storage-oplossingen

Onze data aanwas groeit enorm. Het explodeert mede door de vele devices, mogelijkheden, businesswensen en natuurlijk door onszelf. Wij gebruikers produceren heel veel data, soms achteloos als Facebookgebruiker of bezoeker van internetsites/-winkels, maar meestal als resultaat van onderzoek of opbrengst van IoT en sensordata.

Meer weten? Neem contact op met Edwin

Edwin Theunisse, Lifecycle expert
T: 06-27081588
LinkedIn

En we willen alles bewaren, omdat we inzien dat we veel meer met deze data kunnen doen. We zien data vandaag de dag als een grondstof en om werkelijk de vruchten van data te kunnen plukken, moeten we anders omgaan met de opslag en beheer van deze data.

De behoefte om data langdurig op te slaan groeit en daarom richten we onze data infrastructuren anders in. Geïnspireerd door public cloud aanbieders (Google, Azure en Amazon) ontwerpen we opslagprotocollen waarin we in een multi-node vorm onze data veiligstellen. Software zorgt voor orchestratie waarmee de gebruiker zicht houdt op de data en integriteit, locatie en security waarborgt.

Daar waar we in het recente verleden data niet transparant konden gebruiken doordat het geketend was aan storage silo`s, brengt data orchestratie nu uitkomst. Dit datamanagementsysteem ontsluit file, block en object based storage en biedt toegang tot  cloud of hybrid cloud-omgevingen.

Er is een innovatieve storage-oplossing ontstaan die data adequaat en op de juiste plaats opslaat en snelle beschikbaarheid doet toenemen. Een en ander is georganiseerd op basis van meta-data. Dezelfde meta-data zorgt er voor dat het medium tape een hergeboorte ondergaat. En dit is nu direct de reden dat tape storage weer groeit.

Omdat het grootse gedeelte van de datagroei veroorzaakt wordt door ongestructureerde data is de taak van tape storage erg veranderd. Daar waar tape vroeger werd gezien als een traag en bewerkelijk opslagmedium, zorgt het nu voor grote beschikbaarheid en veiligheid. De huidige generatie tape staat voor een opslagcapaciteit van 15TB en 32TB gecomprimeerd en dat was nog niet zo heel heel lang geleden enkele TB`s. Er zijn nog wel een paar organisaties die weloverwogen back-ups maken op tape maar in 90% van de gevallen maakt tape als “data lake” onderdeel uit van een hybride datasysteem.

Detron heeft veel kennis op het gebied van tape storage. Niet voor niets is Detron al decennia de officiële global repair- en servicepartner voor IBM tape storage.

Maar er is meer; doordat de software defined storage oplossing gewoon legacy hardware gebruikt (use what you have) kan de huidige server hardware nog een tijdje mee en hiermee kunnen organisaties kosten besparen.

Behalve tape drives, tape libraries en legacy server omgevingen repareert Detron ook onze oudgedienden. Een paar voorbeelden zijn de PDP-11 (PDP: (Programmable Data Processor), VAX/VMS, HP 9000 en diverse Sun-Oracle Sparc-servers. Sommige platformen zijn al meer dan 30 jaar in gebruik. Zo onderhoudt Detron PDP-11 oplossingen en Alpha VMS-platformen en zijn na een bezoek aan de lifecycle en repair afdeling “beter dan nieuw”.

Wil je meer weten over bovengenoemde mogelijkheden? Bel Edwin Theunisse, lifecycle management en IoT specialist bij Detron.