Werken bij Detron

Jan weet alles over elektronisch afval scheiden

Dat Milieu Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds belangrijker wordt, is niets nieuws. Maar hoe ga je als ICT-dienstverlener om met elektronisch afval? Jan werkt op de afdeling lifecycle services en vertelt wat wij bij Detron doen voor het minimaliseren van elektronisch afval.

Het probleem rondom elektronisch afval neemt significant toe. Electronic Waste, ook wel ‘e-waste' genoemd, blijkt de snelst groeiende vervuiling op onze planeet. Naar schatting blijkt er in totaal ongeveer een waarde van $ 62.5 miljard aan e-waste te circuleren op de aardbodem. Dit is een serieus probleem voor het voortbestaan van onze planeet. Jan vertelt hoe wij bij Detron onze voetafdruk zoveel mogelijk beperken.

De repair afdeling bij Detron

Als Repair Engineer is Jan duurzaam bezig door het verlengen van de levensduur van apparaten. Toch produceer je tijdens deze processen e-waste. Jan vertelt: ‘’Ik vind het heel belangrijk dat we afval zo veel mogelijk scheiden.’’ Bij Detron hebben we milieudoelstellingen. Deze willen we realiseren door duurzaam gebruik te maken van elektronica. Maar hoe doen we dat? Jan neemt je mee naar de afdeling. ‘’Zowel binnen als buiten het terrein hebben we afval verzamelplaatsen. Zo zijn er processen ingericht voor de inname van versleten/kapotte ICT bedrijfshulpmiddelen. Op kantoor hebben we op alle verdiepingen een afvalbak waarin we papier, klein karton en restafval scheiden. Daarnaast is er een mobiele vertrouwelijke papier archief container. Voor onze andere opslaglocaties wordt het iets ingewikkelder.’’

Hoe we bij Detron omgaan met e-waste

Om het proces beter uit te leggen, hebben we hier een infographic voor gemaakt. Daarin laten we zien hoe we ons elektronisch afval scheiden per opslaglocatie. Het begint bij het Lifecycle Repair Centre en eindigt buiten bij de afval eind-verzamelplaats. 

Download hier de e-waste infographic

Bewustwording en resultaat

Maar wat levert dit nu op? En waarom is dit zo belangrijk? Jan legt uit: ‘’Ik wijs collega’s er altijd op als ik zie dat afval niet op de juiste manier is gesorteerd. We houden precies bij hoe veel kilo afval we per jaar aanbieden. We zien daarbij in de afgelopen jaren een duidelijk dalende lijn. Ook met de percentages voor energieterugwinning, hergebruik en restafval zijn we goed op weg. Ik stimuleer collega’s om ESD-zakken zoveel mogelijk te hergebruiken of via restafval af te voeren in de perscontainer. Voor een zuivere meting van eigen prestatie wordt de afvoer van grote hoeveelheden elektronische apparatuur van projecten gescheiden verwerkt in overleg via SIMS-MIREC. Tot slot moeten accu’s van bijvoorbeeld Notebooks ook daadwerkelijk verwijderd worden en worden afgevoerd in de accu bak. Zo leveren we met z’n allen een bijdrage. Op naar een bewuste toekomst!''

Wil je ook werken bij Detron?

Bekijk hier al onze vacatures