In de rubriek Topdrachten vertellen onze IT-consultants graag meer over hun werk. IT-consultants bij Detron werken voor enterprise klanten op uiteenlopende vakgebieden. Zo ook Xander, Infrastructuur Specialist bij Detron.

Al vrij snel nadat hij in dienst kwam van Detron, kwam Xander Bikbergen terecht bij een groot ziekenhuis in Nijmegen. De oorspronkelijke opdracht: een flinke achterstand in tickets wegwerken. Maar zowel hij als zijn manager verwachtten dat Xander er langer dan een paar maanden zou zitten. En na vier jaar zat hij er inderdaad nog.

Over de opdracht

Xander had genoeg ervaring om hem heel breed in te zetten. Daarbij werden de openstaande tickets in rap tempo weggewerkt. De functie van Xander werd steeds ruimer en er kwamen steeds nieuwe projecten en klussen naar hem toe.

Binnen de meer dan 200 koppen tellende IT-organisatie van het ziekenhuis is hij met een collega ondertussen verantwoordelijk voor het onderdeel Messaging & Identity. “Al het menselijk berichtenverkeer; Skype, digital fax, email, exchange. En alles wat te maken heeft met Identity: Active Directory, ADFS, Azure, Azure AD, AD Connect, Azure MFA (Server) ligt bij ons.”

En dat doen ze voor een heel grote gebruikersgroep. “Ik meet nooit in FTE of werknemers, maar in aantal accounts en mailboxen. En dan hebben we het hier over ruim 21.000.” Via single sign-on, op basis van federatie, wordt toegang geregeld voor 80 van de circa 400, soms zeer delicate, applicaties. In een ziekenhuis hebben bijna alle applicaties te maken met extra eisen ten aanzien van privacy en gegevens moeten altijd up-to-date zijn.

21.000 accounts beheer je niet meer met de GUI. Zonder kennis van Powershell kun je de omgeving hier niet beheren.

Xander Bikbergen - Infrastructuur Specialist

Powershell onder de knie krijgen

Als een medewerker wordt opgevoerd, worden zijn gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie gehaald en als er geen account bestaat, wordt dat automatisch aangemaakt. Zodra het dienstverband ophoudt, wordt het account disabled. Dat moet ook wel binnen een organisatie waar vertrouwelijkheid bovenaan staat. “De toegang hebben we hier heel goed voor elkaar.”

Het grote aantal gebruikers was de reden dat Xander heel snel Powershell onder de knie moest krijgen. “Een beetje kennis ervan had ik wel, maar 21.000 accounts beheer je niet met de GUI. Het kost een eeuwigheid als je daar doorheen moet scrollen op zoek naar mensen met bepaalde toegangen en met de hand vinkjes moet zetten. Zonder kennis van Powershell kun je de omgeving hier niet beheren.”

De schaalgrootte van de organisatie is niet alleen indrukwekkend; het bemoeilijkt soms ook het werk. “De doorlooptijd van projecten is vaak erg lang omdat men hier alles dubbel toetst en weegt. Je voert niet zomaar een updateje door. Het zegt wel wat dat de migratie van Microsoft 2008 naar 2012 R2 hier zo’n 9 maanden heeft geduurd. Bij de meeste organisaties wordt daar nauwelijks over nagedacht en doe je dat bij wijze van spreken tussendoor.”

Vaak hebben we ook meer kennis dan de interne medewerkers. Dat komt deels door ervaring bij andere klanten, maar we krijgen bij Detron ook veel meer opleidingen en trainingen.

Xander Bikbergen - Infrastructuur Specialist

Meer kracht zetten

Xander merkt dat het een voordeel is dat hij van buiten komt. “Als externe kun je iets meer kracht zetten achter bijvoorbeeld een upgrade naar een nieuwere versie van AD of ADFS. Dat zijn grote projecten hier. Dan moet je met goede argumenten komen en je ervaring helpt daarbij. Vaak hebben we ook meer kennis dan de interne medewerkers. Dat komt deels door ervaring bij andere klanten, maar we krijgen bij Detron ook veel meer opleidingen en trainingen. Dus je kunt vaak beter onderbouwen waarom iets nodig is, maar ook: wat zijn de risico’s.”

Die complexiteit merkt hij op alle vlakken. Een project dat hij succesvol heeft afgerond is het naar de cloud migreren van Skype. “Formeel is dat geen 24/7-applicatie, maar het moet er niet uit liggen”, lacht Xander

Bij een 24/7-organisatie als een ziekenhuis is er voor geen enkele applicatie een veilig maintenance window. “We zoeken dan naar het minst ongeschikte window. Skype hebben we ook op een vrijdagnacht gedaan. Dat ging vlekkeloos en dat draait nu al sinds half 2018 stabiel. En nu gaan we naar Office 365. Dus we gaan die 21.000 mailboxen migreren naar Exchange online. Dat is een project dat wel wat langer gaat lopen. Ik hoop dat ik dan nog hier zit, want dat is wel een interessant project om te doen.”

Is Detron dé nieuwe stap voor jou?

Een verzameling van deskundige vakidioten. Professionals waar je altijd op kunt rekenen. Het voortouw nemend, pragmatisch en buitengewoon betrokken. Zo gaan we samen elke uitdaging aan. Is Detron dé nieuwe stap voor jou? Kijk eens rustig rond!

Bekijk alle vacatures

Detronners aan het woord

Toon meer verhalen