In de rubriek Topdrachten vertellen onze IT-consultants graag meer over hun werk. IT-consultants bij Detron werken voor enterprise klanten op uiteenlopende vakgebieden. Zo ook Jelmer, Project- Servicemanager bij Detron. Geen vliegtuig zou vertrekken, geen passagier zou kunnen boarden, er zou zelfs geen auto kunnen parkeren zonder de diensten van de telecomprovider van de Nederlandse luchthaven. Dezelfde provider beheert ook het hele netwerk op de luchthaven, inclusief de zes eigen fiberringen.

Over de opdracht

Om te blijven vernieuwen en alles up-todate te houden, lopen er altijd projecten: vervanging van switches, verhelpen van storingen, upgrades, nieuwe wensen, nieuwe werkplekken en meer. Jelmer Jansen vormt de smeerolie in een aantal projecten in die complexe 24/7-operatie waarmee Schiphol de greatest digital airport van de wereld wil worden.

“Alles wat je doet kan een enorme impact hebben hier”, vertelt Jelmer op een terras tussen de taxiënde vliegtuigen. “Achter elk scherm met de vluchttijden, bijvoorbeeld, hangt een switch van mijn opdrachtgever. En die moet blijven werken. Maar ook camera’s voor security, slagbomen, wifi-apparatuur. In de hallen, op de pieren, bagageterminals, parkeergarages; overal.”

Als een van de project support officers zorgt Jelmer voor de coördinatie tussen het ontwerpen van wijzigingen en de uitvoering ervan door de field engineers. Een van de operaties is het vervangen van de Moxa’s, speciale switches die tegen temperatuurschommelingen kunnen. Die moeten vervangen worden zonder dat ergens iets stil valt. Coördinatie, planning, administratieve verwerking, voorraadbeheer en vergunningen worden door Jelmer verzorgd.

Jelmer: “Een simpele vervanging van een switch moet langs minimaal vier bureaus voor toestemming. Je hebt te maken met veel andere partijen die ook projecten uitvoeren en de afstemming luistert heel nauw. Als een engineer iets niet kan uitvoeren omdat een gate niet beschikbaar is of omdat er geen apparatuur op voorraad is, dan moet je een nieuwe vergunning aanvragen en dat kost je zo twee weken tot een maand. Als een aannemer de stroom van een gate wil halen net als onze engineer iets moet vervangen, dan zorg ik dat ze daar in hun planning rekening mee houden, dan kunnen wij verder.”

Ik wil het altijd anderen naar de zin maken en kan mezelf goed wegcijferen. Als iets tot in de puntjes verzorgd is en ik sta op de achtergrond, dan sta ik ook te genieten. Als mensen door mij hun werk kunnen doen, haal ik daar energie uit.

Jelmer Jansen - Project- Servicemanager

Pieken en dalen

Naast de grote projecten komt veel ad hoc binnen: ergens een nieuwe werkplek, verhuizingen, extra glaspanelen met aansluitingen. “En ondertussen moet je wel al je projecten in de gaten houden. Het gaat met pieken en dalen. Zo kun je het een dag rustig hebben en zo is het ineens knetterdruk, komt alles tegelijk.” Voor Jelmer is deze opdrachtgever zijn eerste project-opdracht voor Detron. “Ik heb twaalf jaar in technische functies gezeten, zat jaren op een helpdesk en 3e lijns serverbeheer bij onder andere KPMG, ING en Rabobank. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het technische me niet meer kon motiveren. Dat je een Microsoftboek openslaat en na drie pagina’s denkt: ‘waar ben ik aan begonnen’.”

In zijn privéleven en vriendengroep regelde Jelmer altijd al van alles en dat wilde hij ook in zijn professionele carrière brengen. Want dat maakt hem echt gelukkig. “Ik wil het altijd anderen naar de zin maken en kan mezelf goed wegcijferen. Als iets tot in de puntjes verzorgd is en ik sta op de achtergrond, dan sta ik ook te genieten. Als mensen door mij hun werk kunnen doen, haal ik daar energie uit.”

Ik zit hier nu een half jaar en het is nog steeds gaaf. Het is 24/7 dynamiek en er is altijd wat te doen hier. Niet te vergeten: het staat mooi op mijn CV.

Jelmer Jansen - Project- Servicemanager

Ambitie uitspreken

Nadat hij zijn ambitie had uitgesproken, duurde het nog even voordat er een klant voorbij kwam. “Ik heb geprobeerd meer changes te doen bij de opdracht waar ik toen zat, om toch alvast meer een coördinerende rol op me te nemen en zo te laten zien dat ik dat kon. Ondertussen heb ik de nodige certificeringen behaald: Prince2, Agile Scrum, Projectmanagement Foundation. Je weet dus hoe het theoretisch zou moeten gaan, maar in de praktijk kan het zomaar anders zijn.”

Zonder aantoonbare ervaring kon Jelmer op gesprek komen bij zijn huidige opdrachtgever. “Ik vond het heel cool dat ik op intake mocht voor een PMOachtige rol en ik wist meteen: dit wil ik. Het is een combinatie van alle dingen die ik leuk vind: coördineren, plannen, capaciteitsmanagement, regelen en een stukje uitzoekwerk. Ik denk dat mijn enthousiasme bij het eerste gesprek de doorslag gaf. Zulk soort mensen zoeken ze hier. Ook al kwam al mijn ervaring tot dat moment uit de privésfeer.” Ondertussen werkt Jelmer op de luchthaven onder andere aan een project om de aansturing van de rijbaanverlichting te vervangen. Dat is ontegenzeggelijk een klus van belang. “Natuurlijk is alles dubbel uitgevoerd en kun je altijd terugvallen, maar daar moet niks mis gaan. Het was wel gaaf om bij het testen in een simulatie over de banen heen te kijken en te zien dat de baanverlichting aan en uit gaat.”

Jelmer rondt af: “Ik zit hier nu een half jaar en het is nog steeds gaaf. Het is 24/7 dynamiek en er is altijd wat te doen hier. Niet te vergeten: het staat mooi op mijn CV.” En met een gebaar naar de Zwanenburgbaan: “En kijk eens wat een omgeving!”

Download TOPdracht

Detron IT Consultants

Als IT-consultant kom je bij aansprekende opdrachtgevers waar je werkt aan de meest uiteenlopende opdrachten. Je skills en expertise houd je op peil met de Detron kennissessies en workshops. Door ons intensieve contact met het MKB en enterprise-opdrachtgevers ontstaan er voor jou als consultant legio doorgroeikansen!

Bekijk de vacatures

Detronners aan het woord

Toon meer verhalen