In de rubriek Topdrachten vertellen onze IT-consultants graag meer over hun werk. IT-consultants bij Detron werken voor enterprise klanten op uiteenlopende vakgebieden. Zo ook Dimitri, Puppet Specialist bij Detron.

Hij is een van de weinige Puppetspecialisten bij Detron en verkeert daarmee in een niche. Maar er is werk genoeg voor zijn specialisme. Bij zijn eerste Detron-klus bij een grote universiteit kon Dimitri Schouten al zijn ervaring inzetten. Met Puppet zorgt hij ervoor dat servers automatisch uitgerold worden met serverspecifieke configuratie. En daar was bij zijn opdrachtgever grote behoefte aan.

Over de opdracht

Bij de universiteit komen aan de lopende band verzoeken voor extra servers. Dimitri: “Heel veel wetenschappers willen bijvoorbeeld hun onderzoeken publiceren op WordPress. Dan heb je een databaseserver en een webserver met WordPress nodig. Dat kun je per keer met de hand gaan inrichten, maar daar ben je best even mee bezig. Als je dat zelf al mag en kan.” Bij zijn opdrachtgever is het met Puppet geautomatiseerd en kan een applicatiebeheerder van de universiteit letterlijk met één druk op de knop een nieuwe WordPress-omgeving klaarzetten en binnen een half uur kan hij aan de slag.

De VM’s worden automatisch aangemaakt en Puppet zorgt daarna voor de installatie: een blokje code dat Mysql installeert, eentje voor Apache, eentje voor PHP, het WordPresspackage, de juiste certificaten en ze staan in het juiste VLAN. Tot slot wordt er ook voor gezorgd dat de servers met elkaar kunnen praten en na misschien een beetje naconfiguratie kun je van start.”

Dat gaf de beheerorganisatie van de universiteit heel veel vrijheid en versnelde de time to deliver enorm. En zo zijn er bij de universiteit meer knoppen gemaakt om servers klaar te zetten.

Dimitri: “Als je de capaciteit van exchange wil uitbreiden, heb je normaal iemand nodig om een VM aan te maken, iemand moet Windows erop zetten, iemand anders moet Exchange erop zetten. Daar moeten waarschijnlijk allemaal tickets voor worden aangemaakt en dat heeft per stap in het proces een bepaalde doorlooptijd. Nu wordt met een druk op de knop zonder tussenkomst van iemand anders binnen twintig minuten de capaciteit uitgebreid en is het meteen beschikbaar.”

Er stonden veel tickets te wachten die ze niet op konden pakken omdat ze de kennis misten. Het is in elk geval gelukt om de medewerkers veel van die kennis bij te brengen, ze beter te laten samenwerken én de Puppetomgeving is flink geoptimaliseerd.

Dimitri Schouten - Infrastructuur Specialist

Puppet is niet eenvoudig

Dimitri: “Het schrijven van zo’n Puppetcode kost natuurlijk tijd, want Puppet is niet eenvoudig. Feitelijk bouw je handmatig een server op en je script alles wat je doet stap voor stap. Je kunt zover gaan als je wilt en je kunt het daarna oneindig hergebruiken. Maar na die voorbereiding kan het gebruikt worden door mensen die je niet in je serveromgeving wil laten rommelen.”

“Toen ik bij de Universiteit kwam, waren ze al best ver met Puppet. Maar ze worstelden met stukken Puppetcode en kwamen kennis te kort om het echt goed te doen. Het draaide wel, maar niet optimaal. Vooral het opbreken in handzame blokken code die afzonderlijk goed werken heeft ze enorm op weg geholpen. Daarmee heb je bouwblokken die je achter elkaar kunt zetten voor verschillende configuraties. Voorheen begonnen ze elk script helemaal van scratch af aan.”

Het is Infrastructure as Code op zijn best. Je zet heel snel nieuwe servers of een stack van servers klaar, maar wel steeds met een exact gelijke configuratie, elke keer op dezelfde manier. “Daarmee creëer je een heel stabiele omgeving.”

Het is zaak om je klant zo achter te laten dat ie zelf verder kan en dat is bij de universiteit zeker gelukt.

Dimitri Schouten - Infrastructuur Specialist
Meer over Detron IT Consultants

Een geslaagde klus

Vervolgens heeft Dimitri het mogelijk gemaakt om ook Puppetinfrastructuur zelf automatisch te configureren. “De eerste Puppetserver moet je, natuurlijk, met de hand bouwen. Maar ze waren een beetje bang dat als die server zou crashen ze alles opnieuw zouden moeten bouwen.” Niet zonder trots: “Nu kunnen ze een nieuwe puppetserver bouwen met Puppet.”

Dimitri kwam bij de universiteit voor het eerst in een scrumteam en dat is hem goed bevallen. “Ik was alleen zijdelings met scrum in aanraking gekomen, had wel eens een stand-up bijgewoond als toeschouwer. Je moet even doorkrijgen hoe het werkt, maar dan heeft het absoluut voordelen. Je tijd is beter in te delen, de taakverdeling is helder, je krijgt in review en retro veel feedback en je kunt je veel beter focussen op wat je écht moet doen.”

Die werkkring heeft ervoor gezorgd dat Dimitri in een half jaar een flinke hoeveelheid tickets van de backlog af heeft kunnen handelen en hij kijkt terug op een geslaagde klus voor Detron. “Er stonden veel tickets te wachten die ze niet op konden pakken omdat ze de kennis misten. Het is in elk geval gelukt om de medewerkers veel van die kennis bij te brengen, ze beter te laten samenwerken én de Puppetomgeving is flink geoptimaliseerd. Het is zaak om je klant zo achter te laten dat ie zelf verder kan en dat is bij de universiteit zeker gelukt.”

Is IT-Consultancy bij Detron dé nieuwe stap voor jou?

Als IT-consultant kom je bij aansprekende opdrachtgevers waar je werkt aan de meest uiteenlopende opdrachten. Je skills en expertise houd je op peil met de Detron kennissessies en workshops. Door ons intensieve contact met het MKB en enterprise-opdrachtgevers ontstaan er voor jou als consultant legio doorgroeikansen!

Bekijk de vacatures

Detronners aan het woord

Toon meer verhalen