In deze blog nemen we één van de meest bekende headsets uit de Evolve series onder de loep: de Jabra Evolve 65 en Jabra Evolve2 65. In hoeverre slaagt Jabra hierin en wat houdt deze nieuwe nieuwe standaard precies in?

Middenin de COVID-19 pandemie lanceerde Jabra haar nieuwe Evolve2 serie kantoor headsets. Hiermee wordt, volgens Jabra, een nieuwe standaard gezet. Beide headsets zijn ontworpen om concentratie, collaboratie en flexibiliteit op de werkvloer te verbeteren. In dit blog testen we de Jabra Evolve 65 MS Stereo en Jabra Evolve2 65 Link380a MS Stereo Black. Oude standaard versus nieuwe standaard, zullen we maar zeggen.

De specificaties in het kort

  Evolve 65 Evolve2 65
     
     
Spreektijd tot 14 uur 37 uur
USB Dongle Jabra Link 370 USB-A Jabra Link 380 USB-A
Busylight Ja Ja (360 graden)
Microsoft Teams Certified Ja Ja
Noisecancelling Noisecancelling op microfoon en Passive Noisecancelling op oor kussens Noisecancelling op Microfoon en Passive Noisecancelling op oor kussens
Microfoon

State-of-the-art noise-cancelling microphone eliminates background noise

3-microphone technology for outstanding call performance
Introductie September 2014 1 April 2020
Prijs detronshop.nl €  106,76 (excl. btw) € 135,24 (excl. btw)
  Naar shop Naar shop

Jabra Evolve 65 MS Stereo

De Jabra Evolve 65 wordt geleverd in een stoffen beschermhoes. Bij de headset wordt de Jabra Link 370 USB-A dongle meegeleverd. Deze dongle is geoptimaliseerd om realtime audio te transporteren over Bluetooth. Geïntegreerde bluetooth chips van notebook’s zijn hier vaak minder voor geschikt. Ook zorgt deze dongle ervoor dat call control (aannemen en verbreken van gesprekken) goed functioneert. Een USB-A naar USB-Micro oplaadkabel ontbreekt uiteraard niet in de doos.

Jabra Evolve2 65

De Jabra Evolve2 65 Link380a MS Stereo zwart wordt geleverd in een kunstlederen beschermhoes. In ons geval wordt de Jabra Link 380 USB-A dongle meegeleverd. Waar de Jabra Link 370 nog gebruik maakt van Bluetooth versie 4.2, maakt de Jabra Link 380a gebruik van Bluetooth versie 5.0. Een USB-A naar USB-C oplaadkabel ontbreekt uiteraard ook niet in deze doos.

Keuzestress

Mocht je last hebben van keuzestress, dan wordt het je bij de Jabra Evolve2 65 series nog wat moeilijker gemaakt. Waar we bij de Jabra Evolve 65 konden kiezen uit UC/MS, Mono/Stereo en met of zonder oplaadstation, kunnen we bij de Jabra Evolve2 65 series ook nog kiezen uit een meegeleverde USB-A of USB-C dongle én voor een zwarte of beige kleur headset.

De keuze voor een USB-A of USB-C dongle blijkt in de praktijk toch een veel gevraagde wens. Bij een aantal van onze klanten die voorheen altijd de Evolve65 met USB-A afnamen, wordt nu de open vraag gesteld of men liever gebruik wil maken van een USB-C variant. Een groot deel van de uitgeleverde headsets wordt nu dan ook in USB-C uitgeleverd.

Onze ervaringen

Draagcomfort

Wat direct opvalt, is dat het draagcomfort van de Jabra Evolve2 65 verbeterd is. Dit komt vooral door de hoofdband. Waarbij deze van de Jabra Evolve 65 nog is gemaakt van hard plastic, is de hoofdband van de Jabra Evolve2 65 gemaakt van kunstleder zacht materiaal.

Noisecancelling

Hoewel de kantoren bij Detron op dit moment niet volledig gevuld zijn en het geluid in onze open office erg meevalt op dit moment, valt wel direct op dat de Jabra Evolve2 65 series veel beter afsluit dan de eerste generatie. Achtergrondgeluiden worden als veel minder ervaren door de aangepaste oorschelp vorm, waardoor je beter afgesloten bent. Waar de oorschelp vorm van de Evolve65 rond is, is de vorm van de Evolve2 65 meer gevormd naar een oor.

Om de noise cancelling op de microfoon te testen, maakten we gebruik van een applicatie die in staat is omgevingsgeluid via een externe speaker te genereren en tegelijkertijd een opname kan maken. In ons geval genereerde we het geluid van een druk bezocht vliegveld. Bij de eerste test maakten we geen gebruik van een headset en gebruikten we de geïntegreerde Microfoon van een Dell XPS15 laptop. Daarna maakten we onder dezelfde omstandigheden een opname met de Jabra Evolve 65 en Jabra Evolve2 65. De Jabra Evolve2 65 zou volgens de fabrikant tot 23% meer omgevingsgeluid moeten wegfilteren. Voor de zekerheid hebben we de opnamen meerdere malen gemaakt, maar op dit punt moeten we toch echt concluderen dat de “verouderde” Jabra Evolve65 hier beter presteert dan de nieuwe variant.

Teams certificering Jabra Evolve 65

De Jabra Evolve 65 kan sinds 15 juli 2020 een officieel Teams certified device worden door middel van de laatste software update (Valuepack 3). De door ons gebruikte Jabra Evolve 65 kwam standaard uit de doos met Valuepack 2 en was daarmee nog niet Teams Certified. Voor aanvang van onze tests hebben we ons device voorzien van de laatste software update Valuepack 3.

Of je zelf al gebruik maakt van de laatste softwareupdate is eenvoudig te zien aan de Jabra Link 370 USB-A dongle. Deze kleurt in ruststand voor de update blauw. Na de update kleurt deze steady paars wat betekent Microsoft Teams Client Ready.

Valuepack 2

Updaten van de headset

Voor het updaten van de headset zelf moest de Jabra Evolve 65 verbonden zijn met de PC middels een USB kabel en de Jabra Link 370 dongle moest verwijderd en teruggeplaatst worden om de update te voltooien.

Teams certificering Jabra Evolve2 65

De Jabra Evolve2 65 kwam bij ons uit de doos als een Microsoft Teams certified device, wat ook duidelijk staat vermeld op de verpakking. Wel stond er een update voor ons klaar voor zowel de Jabra Link 380 USB-A dongle als de headset zelf. Naast audio, performance en stability improvements zijn er ook nieuwe features toegevoegd, zoals de ondersteuning voor USB Audio (bedoelt om de ervaring in storingsgevoelige ruimtes te optimaliseren) en kan nu ook de Busy light handmatig aan- en uitgezet worden door middel van de Jabra Sound+ app.

Updaten van de headset

Voor het updaten van de headset zelf hoeft de Jabra Evolve2 65 niet verbonden te zijn met de PC middels een USB kabel. Het updaten ging volledig over the air middels Bluetooth en ook hoefde de Jabra Link 380 USB-A dongle niet verwijderd te worden van het systeem om de update te voltooien. Voor organisaties waar veel headsets beheert moeten worden middels bijvoorbeeld Jabra Express, is dit een groot voordeel. De beheerder kan hierdoor makkelijker nieuwe updates toekennen. Tot slot biedt de Jabra Evolve2 65 de mogelijkheid om de voiceprompt taal aan te passen naar een 5-tal talen waaronder Engels, Frans en Duits. De Nederlandse taal is niet beschikbaar.

Conclusie: Jabra Evolve2 65 wint

Met de Jabra Evolve2 65 heeft Jabra mooie en nuttige verbeteringen doorgevoerd aan één van de meest verkochte draadloze kantoor headsets. Met name op het gebied van draagcomfort, het afsluiten van omgevingsgeluid en de zichtbaarheid van de busy light zijn de grootste verbeteringen doorgevoerd. Qua noise cancelling op de microfoon zijn nog wel wat verbeteringen te behalen. Wellicht dat middels toekomstige software updates een betere samenwerking van de drie geïntegreerde microfoons gerealiseerd kan worden.

De Teams button en optische signalen die de headset afgeeft als het tijd is om een meeting bij te wonen, zijn ook erg nuttig. Met één druk op de Teams knop van de headset wordt de vergadering gestart en kunnen gesprekken aangenomen en verbroken worden. Verder is er ook een nice to have feature ingebouwd en dat is dat je door middel van het lang indrukken van de volume knoppen een nummer in bijvoorbeeld Spotify kan doorspoelen.

Nu er door de COVID-19 pandemie een leveringsprobleem is ontstaan aan onder andere de Jabra Evolve 65, is op korte termijn de beter leverbare Jabra Evolve2 65 sowieso de beste keus. Wanneer in oktober 2020 de voorraden waarschijnlijk weer gestabiliseerd zijn, zouden wij ook dan kiezen voor de Jabra Evolve2 65. Het betere draagcomfort en het beter kunnen afsluiten van omgevingsgeluiden zijn hierin wat ons betreft doorslaggevend. Ook naar de toekomst toe zal de Jabra Evolve2 65 de beste keuze zijn, aangezien er nog veel ontwikkeld zal worden voor deze volgende generatie headset. Uiteraard gaan we er in deze keuze vanuit dat de noisecancelling op de microfoon nog verbeterd wordt. Daar hebben wij in ieder geval alle vertrouwen in.

Update 23-10-2020

Net voor het publiceren van deze blog heeft Jabra op 20 oktober nieuwe firmware uitgebracht voor de Jabra Link 380 USB-A Dongle. In de release opmerkingen vinden we onder andere ‘Fixed: Robotic Sound en Performance and stability improvements’. Om te testen of de noisecancelling door deze update is verbeterd, hebben we de tests met de Evolve 65 en Evolve2 65 nogmaals uitgevoerd. Onze ervaringen zijn zowel voor als na de update van de Jabra Link 380 USB-A Dongle hetzelfde gebleven.