In mei 2022 lanceerde Jabra een nieuwe draadloze headset: De Jabra Engage 55. Deze headset is familie van de succesvolle Engage series die we kennen van de Engage 65 en 75. Maar is de Jabra Engage 55 de ideale headset voor thuiswerken? En waarom zou je moeten kiezen voor deze draadloze DECT headset en wanneer voor een draadloze Bluetooth headset? We vertellen het je in deze review.

Over de Jabra Engage 55

De Jabra Engage 55 wordt geleverd in een luxe zwarte beschermhoes. In de doos vind je verder de Jabra Link 400 DECT adapter en een oplaadkabel. De doos is gemaakt van gerecycled papier en er is een minimum aan plastic gebruikt. De oplaadkabel wordt bijvoorbeeld bij elkaar gehouden door papier.

De Jabra Link 400 DECT adapter hebben we nog niet eerder gezien. Deze adapter maakt het mogelijk om de headset thuis of op kantoor te gebruiken. De Engage 65 en 75 zijn door hun vaste basestation hier minder geschikt voor.

Draagcomfort

Wat direct opvalt bij het opzetten van de headset is dat de Engage 55 een stuk lichter is dan bijvoorbeeld de Jabra Evolve2 65. Doordat de headset lichter is, zit deze inderdaad comfortabeler wanneer je veelvuldig in gesprek bent of in virtuele meetings zit. Net zoals de Jabra Evolve2 65 heeft de Jabra Engage 55 ook een uitsparing in de hoofdband om een optimaal draagcomfort te creëren.

Door deze uitsparing sluit de headset mooi aan. Aan het einde van een dag met veel virtuele meetings merken we vooral verminderde druk en warmte op het hoofd, dit is de terugkoppeling die we krijgen van meerdere collega’s en klanten die de headset voor ons uitgeprobeerd hebben.

Wat ook opvalt is dat de Engage 55 minder afsluit van het omgevingsgeluid dan bijvoorbeeld de Jabra Evolve2 65 of Jabra Evolve 65 SE, wanneer je een headset zoekt om je concentratie te optimaliseren is de Evolve2 65, Evolve65 SE of een headset met active noise cancelling de betere keus.

  • Voor ieder wat wils

    Omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, is de Engage 55 verkrijgbaar in drie verschillende draagstijlen. Er is een stereo-, mono- en een convertible model dat wordt geleverd met een oorhaak, nekband en hoofdband. Er is een laadstation verkrijgbaar waarmee je de headset eenvoudig kan opladen en opbergen op je bureau. Het laadstation is helaas niet generiek voor alle varianten. Zo kennen de mono-stereo en convertible varianten een eigen laadstation. Deze zijn dus niet uitwisselbaar. Opletten dus wanneer je deze op een flexplek wilt plaatsen.

Noise cancelling

Om te controleren hoeveel achtergrond geluid de Engage 55 kan wegfilteren voor de beller aan de andere kant van de lijn, maken we gebruik van een applicatie die achtergrondgeluid kan produceren via een externe speaker. Vervolgens kunnen we een opname maken met de headset en deze later weer terugluisteren. Wanneer we de opname terugluisteren van de Engage 55 valt direct de gesprekskwaliteit van de Engage 55 op. Waar je bij een bluetooth headset nog wel eens een hikje of tikje kan horen door bijvoorbeeld invloeden van buitenaf is de geluidskwaliteit van de Engage 55 erg goed. Het gesprek is erg helder en zonder verstoringen. Wanneer jouw medewerkers die veelvuldig klant contact hebben gebruik zouden maken van deze headset is er nauwelijks tot geen verschil meer merkbaar dan wanneer zij gebruik maken van bijvoorbeeld een vast toestel. Tot slot het achtergrondgeluid, deze wordt erg goed door de headset weg gefilterd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw klant met het gesprek van je collega kan meeluisteren.

Bereik

Jabra claimt dat de Engage 55 een bereik heeft tot 150 meter. Ter vergelijking voor een bluetooth headset claimt Jabra tot 30 meter. We zouden dus flink meer bewegingsvrijheid moeten hebben met de Engage 55. Om dit te ervaren gingen we op kantoor tijdens een reguliere Teams vergadering al bellend naar het koffiezetapparaat. Hiervoor moeten we een deur door, en is onze computer gescheiden van de headset door 3 muren. Normaliter halen we dit net niet met een bluetooth headset en verliezen we de verbinding. Met de Engage 55 blijft de verbinding staan en zijn we nog steeds goed te verstaan. Zou de verbinding dan wegvallen als we met de trap naar een verdieping lager gaan? Het antwoord is nee. De verbinding blijft gewoon behouden, al beginnen de eerste hikjes te ontstaan, maar we zijn nog steeds verstaanbaar. Dan nog 1 verdieping naar beneden dan maar. Onze computer staat nu 2 verdiepingen boven ons, gescheiden door 2 plafonds en meerdere muren. Nu wordt de gesprekskwaliteit minder en zijn we minder goed te verstaan, maar we kunnen zelf de vergadering nog prima volgen.

Work from home met de Engage 55 & Panacast 20

Voor deze test vervangde we onze generieke HD webcam thuis door de 4K Jabra Panacast 20. Een thuiswerkplek geeft vaak uitdagingen om deze goed in beeld te krijgen door over of onder belichting. Generieke webcams of geintegreerde laptop camera’s zijn hier vaak niet tegenop gewassen, wat resulteert in verminderde beeldkwaliteit. De Jabra Panacast heeft het goed voor elkaar. De beeldkwaliteit tijdens Teams vergaderingen schoot omhoog met de Panacast 20 en de intelligent zoom zorgde ervoor dat we mooi in beeld werden gebracht.

Wat een erg veilig idee is, is dat onze Jabra Engage 55 voorzien is van Military grade DECT level-C security, zodat er geen zorgen hoeft gemaakt te worden dat er afgeluisterd wordt/ kan worden. Ook in de Panacast 20 zitten er sterke beveiliging opties aan te komen. Waar cyber criminelen nu nog toegang kunnen krijgen tot ons volledige camera beeld, zelfs wanneer we blur-effecten of virtuele achtergronden toepassen, is dat met de Panacast 20 straks na een update verleden tijd. De Panacast 20 gaat achtergrond effecten in de camera zelf verwerken en toepassen. Een veilig idee wanneer er creatieve of gevoelige informatie achter ons op het whiteboard staat.

Onze conclusie

De Jabra Engage 55 is een draadloze headset voor iedereen die een groot gedeelte van de dag belt of virtueel vergadert. Denk hierbij aan hybride Klant Contact Centrum medewerkers en servicedesk medewerkers, die vanuit huis of kantoor werken. Door de lichtgewicht headset en bewegingsvrijheid zullen medewerkers zich fitter voelen aan het eind van de dag. Over de beveiliging of gesprekskwaliteit hoeven we ons geen zorgen over te maken dankzij de DECT technologie.

Wanneer jouw medewerkers ook beeld gebruiken bij klantcontact, is de Panacast 20 de perfecte aanvulling. Met deze video- en gesprekskwaliteit straalt jouw organisatie de professionaliteit uit naar je klanten zoals je dat graag zou willen.

Bestel nu in de webshop