Vorige maand was ik namens Detron aanwezig bij Microsoft Ignite in Orlando: de belangrijkste technologieconferentie van Microsoft voor ontwikkelaars en IT professionals. Ik zag een hoop nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder andere Azure, Teams en Windows Virtual Desktop. Ik vertel je graag de belangrijkste key take aways.

1. Azure Arc

Wat mij betreft is Azure Arc de belangrijkste vernieuwing die is geïntroduceerd tijdens Ignite. Met dit product kun je al je Azure resources in local en public cloud beheren. Ook providers als AWS of Google Cloud kun je hiermee van Azure resources voorzien. Azure Arc combineert Azure Stack met containers, Kubernetes en andere infrastructuren. Het werkt zowel voor Windows- en Linux-servers als Kubernetes-clusters. Het is afwachten welke managementtools hierdoor straks niet meer nodig zijn. De ontwikkeling is relevant voor alle Enterprises die hier momenteel nog verschillende tools voor gebruiken. Zij kunnen straks één generieke interface gebruiken om resources aan te maken.

2. Azure Cortex

Veel bedrijven maken gebruik van Sharepoint en weten dat het vullen van sites met content een tijdrovende klus kan zijn. Cortex maakt het straks mogelijk om machine learning in te zetten om pagina’s in Sharepoint op te bouwen. Door het invoeren van woordsuggesties, maar ook door bestaande steekwoorden op te halen uit documenten, kun je pagina’s laten opbouwen die relevant zijn voor jou. Andere gebruikers kunnen jou vinden op basis van jouw steekwoorden. Als iemand geen toegang heeft tot documenten, krijgt de gebruiker ze niet te zien.

3. Azure Synapse Analytics

Onbeperkt data warehouse in de cloud wordt dit ook wel genoemd. Met de komst van Azure Synapse is er straks een interface waarin je gegevens uit je data warehouse en Data Lake kunt doorzoeken en waar mogelijk relaties kan leggen. Dit is met name relevant voor BI specialisten van grote organisaties als universiteiten, ziekenhuizen of de overheid. Het is een tool die helpt om processen efficiënter in te richten.

4. Tegelijkertijd samenwerken in alle Office programma’s

Momenteel is het al mogelijk om samen in een document te werken in de cloud. Straks maakt het niet meer uit in welk Office programma je zit. Met deze nieuwste functie kun je in ieder bestand samenwerken. Of je nu in Teams werkt, Word, Excel of je Outlook mail; als jij een bestand open hebt, is een bestand instant aangepast. Terwijl jij een bestand in de mail hebt toegevoegd, kan een ander dus nog een wijziging doorvoeren. Omdat je in de cloud werkt, hoef je je geen zorgen te maken over niet-opgeslagen wijzigingen, want deze kun je altijd terughalen.

5. De nieuwe Microsoft Edge, based on Chromium

Microsoft brengt een nieuwe Edge-browser uit op basis van Chromium. Deze versie moet wat functionaliteit betreft vergelijkbaar zijn met de versie die draaide op de eigen engines. In de laatste testversie zit ondersteuning voor het synchroniseren van wachtwoorden, geschiedenis, favorieten en instellingen. Gebruikers kunnen die zaken synchroniseren in de Edge-browser voor Windows, macOS, iOS en Android. Gebruik je nog IE voor websites die niet te openen zijn met nieuwe browsers? Niet getreurd, er komt namelijk ook gewoon een IE-modus. Deze opent zich als tab in je Edge-browser, wat betekent dat je dus niet heen en weer hoeft te blijven klikken. Een aanrader om eens uit te proberen, ik vind ‘m erg fijn.

6. Visual Studio Code

Als IT Consultant is het tegenwoordig een must om Visual Studio Code te gebruiken als je je bezighoudt met scripting. Er loopt nu een private preview om Visual Studio Code online te gebruiken. Een website om je code aan te passen, hoe handig is dat?! Vanaf elk device even snel die wijziging doen waarvoor je eigenlijk niet je hele laptop wilt opstarten, ideaal.

7. Power Virtual Agents

Bijna iedereen kent chatbots wel, tegenwoordig heeft bijna elke website er een. Power Virtual Agents brengt je exact dit, maar dan met de AI-functionaliteit van Azure erachter. De interface hiervan maakt het voor je teams makkelijker om een chatbot uit te rollen voor je website. Ook heeft het een grafische interface waardoor er minder code nodig is op de voorgrond. Het is gebaseerd op de kennis van Azure machine learning waardoor de ervaring voor je klanten natuurlijker zal overkomen en er direct opvolgende acties kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard kun je ook altijd nog doorschakelen naar een echte medewerker.

8. Cortana gaat e-mails voorlezen

Microsofts slimme assistent Cortana kan straks e-mails voorlezen vanaf de Outlook app op je telefoon. Dit helpt jou als gebruiker bij je dagelijkse werkzaamheden. Naast het voorlezen van e-mails krijgt Cortana ook de mogelijkheid om je te helpen bij het plannen van vergaderingen. Zo kan de assistent je dagelijkse e-mails sturen waarin al je vergaderingen worden samengevat en voorzien van relevante documenten. Ook de stem kun je straks zelf kiezen. De nieuwe aanpassingen worden de komende maanden uitgerold naar de Outlook voor iOS-app. Een Android-versie verschijnt volgend jaar.

Een rugzak vol nieuwe kennis om te delen

Een hoop mooie en nieuwe ontwikkelingen dus! Naast bovengenoemde take aways zijn er natuurlijk nog genoeg andere leuke, nieuwe zaken aangekondigd of uitgelegd. Zo kreeg ik uitleg over hoe virussen een virusscanner kunnen omzeilen, ondanks dat het lijkt alsof je de service van een virusscanner niet uit kunt zetten. Ik leerde hoe je nog productiever kan zijn met Visual Studio Code door het gebruik van sneltoetsen en/of een andere lay-out. Mijn specialisatie ligt bij System Center Operations Manager, daarom heb ik ook de sessies over dit product en Azure monitor/Log analytics nauwgezet gevolgd. Mét bijbehorende aantekeningen, zodat ik deze ervaringen met mijn directe collega’s kan delen en toepassen! 

Er waren zo’n 1500 sessies, waarvan er veel zijn opgenomen. Ondanks dat ik niet alles heb kunnen volgen, ben ik nog steeds bezig met het terugkijken van interessante sessies. Lijkt je dit ook interessant? Dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website van Ignite.