Je kunt niet meer om cloud heen. Dagelijks komt er wel iets voorbij. Op een billboard, in een nieuwsbrief, een radiocommercial of een whitepaper van cloud-specialisten. Daarom hebben wij een paar wetenswaardige wist-je-datjes rondom cloud voor je op een rij gezet. Wist je dat…

Flexibiliteit als een van de grote voordelen van cloud-diensten wordt gezien?

Werken hoeft al lang niet meer op één en dezelfde plek. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt. Hierdoor is het gebruik van mobiele apparaten de afgelopen jaren sterk gegroeid. Laptops, tablets en smartphones, vaak ook in deze volgorde, voeren de lijsten aan. Voor organisaties is er een uitdaging bijgekomen: het beheren, beveiligen en continu monitoren van al deze apparaten. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vanuit de cloud kun je deze apparaten uitstekend beheren met bijvoorbeeld een endpoint managementoplossing zoals In Control.

Naast flexibiliteit het afrekenmodel de voornaamste reden is om te kiezen voor cloud-diensten?

Betalen voor wat je gebruikt, eenvoudig op- en afschalen, geen investeringen vooraf en één maandelijkse factuur geven duidelijkheid en overzicht. Maar dit model beperkt zich al lang niet meer uitsluitend tot cloud-diensten. Ook het flexibel, al dan niet tijdelijk, afnemen van datacentercapaciteit in de vorm van serversystemen, opslag- en netwerkcomponenten groeit aan populariteit. Heb je hier al eens over nagedacht?

Het cloud-model niet altijd de beste keuze is?

De meeste aanbieders gaan deze stelling het liefst uit de weg. Toch zijn er diverse redenen, vaak technisch van aard, waarom bepaalde applicaties, datasets of zelfs volledige desktopomgevingen niet optimaal functioneren binnen een cloud-omgeving. Het verschilt uiteraard per geval en per klant. Een gedegen inventarisatie en voorbereiding is cruciaal. Beschouw de cloud dus als middel en niet als einddoel. Zet het alleen in waar het past en niet ‘omdat het kan’. Binnen Detron is het motto dan ook: Cloud first, tenzij.

Door de sterke groei van cloud-diensten, het netwerk een steeds grotere en belangrijkere rol speelt?

Wanneer een organisatie gebruik maakt van SaaS-diensten (Software as a Service), wordt de software op een externe locatie uitgevoerd (de cloud). De bijbehorende data bevindt zich in veel gevallen in diezelfde cloud-omgeving. Als de tussenliggende verbinding wegvalt of vertraagt, ondervinden je medewerkers hier direct hinder van. Voor steeds meer organisaties is dit de reden om hun netwerkverbindingen te optimaliseren en redundant uit te voeren.

De portfolio’s van cloud-leveranciers steeds uitgebreider worden en er zorgen ontstaan om een zogenaamde vendor lock-in?

Voor veel organisaties voelt dit een beetje als al je eieren in één mandje leggen. Risicovol! Met een multi cloud-strategie spreid je de risico’s. Verschillende diensten afnemen bij verschillende cloud-leveranciers dus. Zo is in het recente verleden al meer dan eens gebleken dat ook de Microsoft Azure cloud weleens ‘onbereikbaar’ is. Om er maar één te noemen.