Met de vakantie in het vooruitzicht, krijgen we regelmatig vragen over de kosten voor mobiel gebruik in het buitenland. We zetten de regels graag nog even voor je op een rij, zodat je met een gerust hart de grens over kunt!

De zogenaamde ‘roam like at home’ regels gelden voor de 28 EU-landen, inclusief IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. In deze landen kun je conform de EU-regels je mobiele telefoon gebruiken tegen de kosten die je gewend bent. Je betaalt dus exact evenveel als in je eigen land of gebruikt hiervoor je bundel.

Redelijk gebruik

‘Roam like at home’ is bedoeld voor mensen die af en toe in het buitenland zijn of een band hebben met een land, bijvoorbeeld door werk of studie. De afspraak geldt niet voor wie permanent in een ander EU-land zijn smartphone gebruikt. Het thuistarief geldt alleen als je je smartphone meer gebruikt in je thuisland dan erbuiten. Zo niet, dan mag je provider extra kosten in rekening brengen.

Mobiel internet

In een ander EU-land kun je zonder beperkingen bellen en sms’en tegen thuistarief. Voor mobiel internet gelden regels en datalimieten, afhankelijk van je contract. In bepaalde gevallen kun je in een ander EU-land een redelijke hoeveelheid data verbruiken tegen thuistarief, maar moet je daarboven bijbetalen. Dat extra bedrag mag in 2018 nooit hoger zijn dan 6 euro per Gb, exclusief btw.

Binnenlandse bundel

Als er een bepaalde hoeveelheid data in je binnenlandse bundel zit, is dit ook in andere EU-landen beschikbaar. Je provider moet je van tevoren informeren over de hoogte van je dataroaming-limiet en je waarschuwen als je deze bereikt. Daarna kun je tegen bijbetaling van maximaal 6 euro per Gb (excl. BTW) blijven dataroamen. Na 2018 zal dit bedrag lager zijn.

Bundels met onbeperkte data

Heb je een contract met een vast maandelijks bedrag voor onbeperkt mobiel internet? Dan moet je provider je een groot volume voor dataroaming tegen thuistarief aanbieden. De hoogte hangt af van de prijs van je bundel en je contractvoorwaarden.

Controle van redelijk gebruik

Providers mogen je roamingverbruik meten voor een periode van vier maanden. Is het mobiel verbruik over de grens hoger dan je binnenlands verbruik, dan kan je provider om uitleg vragen. Blijft de situatie onveranderd, dan kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht van maximaal 3,2 cent p.m. voor uitgaande gesprekken, 1 cent per sms en 6 euro per Gb aan data (excl. BTW).

Grenswerkers

Woon je in Nederland en werk je in België of Duitsland (of omgekeerd)? Dan kun je kiezen in welk land je een abonnement neemt en met een simkaart van dat land in beide landen roamen tegen het thuistarief. Ook dan gelden de regels voor redelijk gebruik.

Uitzonderingen

De ‘roam like at home’ regelgeving geldt niet als je vanuit Nederland belt of sms’t naar een ander EU- of niet-EU-land. Dit geldt ook als je belt of sms’t naar een niet-EU-land, vanuit een ander EU-land. Pas op: de kosten van zulke gesprekken en sms’jes kunnen flink oplopen! Roaming buiten de EU, met name dataroaming, kan zeer kostbaar zijn. Informeer je dus goed over de tarieven van je provider, voordat je op reis gaat.