Detron hanteert sinds enige tijd de pay-off ‘ICT voor samenwerkers’, en geeft daaraan nog eens extra invulling met de introductie van DDW – Detrons Digitale Werkplek. Veilig hybride werken is daarmee voor elke organisatie mogelijk.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect februari 2022

De slogan ICT voor samenwerkers introduceerden we al voor de uitbraak van de pandemie,” geeft Emile Jongboer, CCO bij Detron, aan. “Al voor corona vroegen we ons af hoe we onze core-activiteiten het kernachtigst konden verwoorden. En het komt er toch vooral op neer te zorgen dat mensen optimaal kunnen samenwerken.”Jongboer heeft natuurlijk gelijk, al tijdens de eerste ‘Efficiency Beurs’, in 1960 (!) stond efficiënt digitaal samenwerken centraal – en dat is nog steeds zo. “Sinds corona staat de digitale werkplek meer dan ooit in het nieuws, maar het feit dat de meeste organisaties heel snel konden overschakelen, bewijst niet alleen dat de techniek al voorhanden was, maar ook dat plaatsonafhankelijk werken al vaak werd toegepast. Thuis, onderweg, bij een klant of leverancier. Het gebeurde alleen nog niet continu. Dat ontstond pas toen het bijna twee jaar geleden een verplichting werd om thuis te werken.” Detron introduceerde onlangs Detrons Digitale Werkplek (DDW) en de eerste klanten zijn inmiddels een contract aangegaan. “Nu is het moment om naar ­buiten te treden”, vertelt Jongboer.

Zorgen over compliancy

Hoewel de digitale werkplek die Detron presenteert in zekere zin losstaat van de pandemie, is het tijdens de lockdowns wel duidelijk geworden waar voor bedrijven uitdagingen liggen. Er ontstond in een aantal gevallen de vraag, of de mensen met bepaalde toegangsrechten die zouden behouden bij werken op afstand. En vooral, of de toegang tot gegevens die voor hen bestemd waren ook net zo eenvoudig te realiseren was als op kantoor. Dat was lang niet altijd het geval, herinnert de CCO zich. Als een medewerker ineens geen toegang heeft tot bepaalde data is dat hinderlijk, als echter iemand onterecht die gegevens kan bereiken, is het gevaarlijk.

Security en compliancy zijn immers belangrijker dan ooit. De massale overstap naar hybride vormen van werken ging niet voor niets ook gepaard met een forse toename van het aantal ran­somware-aanvallen en andere security-problemen.

Optimaal samenwerken

Op gebruikersniveau is het écht optimaal digitaal samenwerken, thuis, op kantoor of op een andere locatie de kern van onze oplossing, legt Jongboer uit. Je moet met collega’s, partners, klanten en leveranciers continu real-time kunnen samenwerken in bestanden en documenten, waarbij continu de verschillende toegangs- en bewerkingsrechten van de medewerkers worden gerespecteerd. Alleen zo kan compliancy, met bijvoorbeeld de AVG-richtlijnen, worden gewaarborgd.

Daarnaast integreerde Detron bewust ook Unified Communications (UC) in de digitale werkplek. We willen nadrukkelijk vanuit de IT-omgeving ook alle telefoniemogelijkheden ontsluiten, waardoor de ouderwetse scheiding tussen die twee pilaren verdwijnt.

Jongboer stelt dat de moderne werkplek niet bestaat uit twee omgevingen – telefonie en IT – die je probeert te koppelen, of is opgebouwd uit een ­suite van verschillende applicaties die je onafhankelijk van elkaar moet opstarten. Het moet allemaal aanwezig zijn vanuit dezelfde werkplek. Waarbij we nadrukkelijk ook verbindingen met Teams, of andere platformen, adresseren.

Ook koppelingen met de persoonlijke agenda of die van de afdeling, de connectie met een CRM-systeem of de financiële systemen die de organisatie gebruikt zijn door Detron te faciliteren. Alles is mogelijk.

Communicatie tussen legacy en cloud

Een belangrijke asset van Detrons Digitale Werkplek is volgens Jongboer het feit dat legacy-onderdelen met SaaS-applicaties of Cloud-omgevingen kunnen worden gecombineerd. We merken al langer dat veel organisaties, bijvoorbeeld bij de overheid of de zorg, het lastig vinden om afscheid te nemen van bestaande systemen. Niet zozeer uit onwil of nostalgie, maar vooral omdat een bepaalde applicatie nog niet in de vorm van een SaaS-oplossing voorhanden is.

Een dergelijke applicatie, denk bijvoorbeeld aan een elektronisch patiëntendossier, of een transport managementoplossing, is echter wel cruciaal voor de gebruikers binnen de organisatie voor het leveren van de gewenste diensten. Wat je dan vaak ziet is dat IT-teams deze omgevingen openen door middel van het opstarten van aparte sessies, wat het benaderen van de informatie omslachtiger maakt.

Op gebruikers­niveau is het écht optimaal digitaal samenwerken, thuis, op kantoor of op een andere locatie de kern van onze oplossing.

Emile Jongboer - CCO

Koppeling tussen alle applicaties

De CCO benadrukt dat Detron met de digitale werkplek een omgeving bouwde waarin alle applicaties op de achtergrond geopend worden en op het juiste moment klaarstaan voor de gebruiker. DDW verzorgt alle koppelingen met de systemen – oud of nieuw – die je nodig hebt om je werk te doen. Dat maakt de adoptie van de digitale systemen eenvoudiger. De gebruikers zijn nu eenmaal geen IT’ers – dat willen ze ook niet zijn.

Het systeem speelt daarbij in op een probleem dat vaak te zien is bij de overstap naar digitale omgevingen. Je ziet dan dat data die binnen de legacy-omgevingen staan zo lastig te benaderen zijn dat ze min of meer worden genegeerd. Dat komt de efficiëntie van de organisatie niet ten goede – integendeel.

Klantwens

Het is aan de klant waar Detrons Digitale Werkplek ‘draait’. Jongboer: Uiteraard werken we samen met de grote hyperscalers, zoals Google, Microsoft (Azure) en Amazon, maar er is ook een meer lokale oplossing mogelijk. De CCO legt uit dat Detron enige jaren geleden het eigen datacenter heeft geoutsourcet en nauw samenwerkt met Uniserver. De klant maakt de keuze waar de data en applicaties staan.

Whitepaper: ‘De Detron Digital Workspace: alles wat je wilt weten’

Thuiswerken of werken op een andere locatie dan (uitsluitend) op kantoor is de afgelopen tijd de norm geworden; het nieuwe normaal. Maar wat komt er allemaal kijken bij het inrichten van een digital workspace? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet je allemaal op letten?

Download hier het gratis whitepaper ‘De Detron Digital Workspace: alles wat je wilt weten’. 

Download de Digital Workspace whitepaper