Newsroom

Security waarschuwing: bugs in processoren

Op 3 januari 2018 zijn er twee grote kwetsbaarheden bekendgemaakt in processoren die in desktops, laptops, mobiele apparaten en servercomputers zitten. Het betreft een kwetsbaarheid in computerprocessoren van Intel, AMD en ARM.

Een aanvaller, die deze kwetsbaarheden misbruikt, kan vertrouwelijke informatie bemachtigen door een programmacode uit te voeren. De beveiligingsonderzoekers hebben deze bugs ‘Meltdown’ en ‘Spectre’ genoemd.

‘Meltdown’ is in ieder geval van toepassing op computerprocessoren van Intel, die in bijna alle laptops, desktop- en serversystemen zitten. Met een Meltdown aanval kan een programma toegang krijgen tot het geheugen en dus ook tot de geheimen van andere programma's en het besturingssysteem.

‘Spectre’ is van toepassing op processoren van verschillende fabrikanten, waaronder in ieder geval Intel, AMD en ARM. Deze processoren zitten in laptops, desktop- en serversystemen, maar ook in mobiele apparaten zoals Android of Apple smartphones.

De impact van deze kwetsbaarheden is nog onduidelijk. Bestaande maatregelen, zoals netwerksegmentatie, verkleinen wel de kans op misbruik. Enkele leveranciers, waaronder Microsoft en Red Hat, hebben al updates uitgebracht. Het is nog onduidelijk of deze patches een deel van de kwetsbaarheden verhelpen of het volledige probleem wegnemen.

Detron zal, in samenwerking met haar soft- en hardware leveranciers, de impact bepalen en maatregelen treffen op de systemen die wij beheren. Omdat de betreffende patches een negatief effect kunnen hebben op de prestaties van het systeem, zullen we dit zorgvuldig voorbereiden.

Bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer van uw systemen en wenst u ondersteuning, neem dan contact op met Detron. Wij houden uiteraard de situatie nauwlettend in de gaten en informeren u zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan contact op via telefoonnummer 088 44 60 000.